Iedere wintersporter wil natuurlijk beter en sneller de piste af kunnen skiën. Het geeft steeds weer een kick als je merkt dat je bochten scherper worden en je afdaalsnelheid hoger en meer gecontroleerd wordt. Wij snappen dat je niet elk jaar bij een skiklasje wil om je techniek bij te spijkeren. Gelukkig kun je je goed voorbereiden en er zelf voor zorgen dat je tijdens je wintersport die bochten goed onder de knie krijgt. In deze blog een aantal tips die je alvast op weg helpen!

Eerste keer wintersport? Lees dan eerst deze 10 tips voor wintersporters die voor het eerst op de latten staan.

Tip 1: Let op je houding

Skiën is een energieslurpende sport en er zijn manieren om zoveel mogelijk energie te besparen tijdens een ritje van de piste. Ski bijvoorbeeld vanuit je voeten en niet met je hele lichaam. En let op de houding van je armen! Door je snelheid kunnen je armen gemakkelijk achter je lichaam verdwijnen, waardoor je ze met je mee moet slepen. Als je vasthoudt aan de regel dat je je armen altijd moet kunnen zien, heb je dit probleem niet. Scheelt weer wat energie! Ontdek meer tips voor een optimale houding!

Tip 2: Neem de tijd

Skiën leer je niet over 1 nacht ijs. Het is logisch dat er wat tijd overheen gaat voordat je het goed onder de knie hebt. Dat is helemaal niet erg! Je zult merken dat alle stapjes die je zet veel voldoening geven. Je zal al snel niet meer van de piste af te slaan zijn. Om trucjes te leren moet je blijven oefenen en keer op keer dezelfde sprong of bocht maken. Probeer je geduld te bewaren om zo steeds een stukje verder te komen en voor je het weet heb je de perfecte beweging te pakken!

Tip 3: Durf fouten te maken

Om beter te worden, moet je je fouten erkennen. Bedenk goed waarin je je vaardigheden kan verbeteren en waar je nog iets aan kan bijspijkeren. Wees vooral niet bang om nieuwe dingen te leren of om te vallen. Iedereen die nu als een professional de piste af gaat, heeft ook op het punt gestaan waar jij nu bent. Een paar blauwe plekken hoort bij een wintersporter en je wordt er alleen maar beter door!

Tip 4: Goede materialen

Ga je niet zo vaak op wintersport en leen je je outfit van je buurman, vriendin of familie? Let dan goed op dat je skischoenen goed zitten. Het is natuurlijk heel handig als je skikleding van een broer of zus kunt lenen, want het zijn best grote uitgaven. Maar zorg wel voor de goede vorm en maat schoenen! Een goede skiër skiet namelijk vanuit zijn voeten en enkels en dat lukt alleen als je skischoenen goed zitten, anders kost het je erg veel energie.

Ook is het natuurlijk van belang dat je ski’s klaar zijn voor de piste. Na een jaar op zolder te hebben gelegen, moeten niet alleen je spieren maar ook je materiaal ‘warm’ gemaakt worden om weer in actie te komen. SnowX geeft ze de juiste opknapbeurt en zorgt ervoor dat je gemakkelijk door de sneeuw glijdt en je ski’s elk type gebied gemakkelijk kunnen doorkruisen!

Tip 5: Snelheid is niet de prioriteit

We snappen dat je vrienden inhalen een enorme kick geeft. Maar het is eerst belangrijk dat je de technieken goed beheerst voordat je als een gek de piste af scheurt. Leer eerst gecontroleerd te skiën en veilig bochten te maken! Als je dit perfect beheerst, kun je gaan werken om je snelheid te verbeteren. Er zijn een aantal handige apps die je helpen met het bijhouden van je snelheid. Zo kun je goed zien of er verbetering in zit. Je vindt ze hier en ontdek hier ook meer handige apps voor tijdens je wintersportvakantie.

Tip 6: Bereid je goed voor

Zorg er altijd voor dat je goed voorbereid op vakantie gaat en je je techniek gedurende het hele jaar bijhoudt. Het merendeel van de wintersporters gaat 1 keer per jaar op wintersport. Je hebt dan dus al een jaar niet meer op je ski’s gestaan en dat merk je aan je lichaam. Zorg dat je thuis al lessen hebt gevolgd, zodat je tijdens je vakantie volop kan gaan genieten. Wij kunnen je helpen met het opkrikken van je techniek of om het gevoel weer onder de knie te krijgen. Voor lessen en clinics kan je het hele seizoen bij ons terecht!

Tip 7: Boek de juiste wintersportbestemming!

Zorg dat je de juiste wintersportbestemming hebt uitgekozen. Let op of er voldoende pistes en liften op jouw niveau zijn. Controleer of het gebied een hoge sneeuwgarantie heeft, zodat je niet met poederig sneeuw of ijs zit. Maar check ook of er gezellige après ski gelegenheden zijn en of de omgeving leuke activiteiten voor de vrije uurtjes biedt.

Hulp nodig? SnowX verzorgt de leukste reizen naar mooie wintersportgebieden. Ga bijvoorbeeld mee naar de beroemde Dutch Week in Val Thorens, een week vol met de vetste après-ski feesten en evenementen!

Have fun skiing!

Pin It on Pinterest

Share This