Wat is het toch heerlijk om in het zonnetje te skiën of te snowboarden! Genieten van de warme, helle stralen op je gezicht en aangename temperaturen. Maar pas ook op, want wanneer de zon op sneeuw weerkaatst, is het belangrijk dat je tijdens het skiën of boarden je ogen voldoende beschermd. Ontdek waar je moet op letten bij het kopen of dragen van een skibril!

Goedkope of dure bril?

Bij wintersport items zijn er verschillende prijsklassen. Ook hier kan je kiezen tussen goedkope en wat duurdere skibrillen. Waarin ligt dit prijsverschil? Het is belangrijk om te weten dat goedkopere skibrillen nu eenmaal minder goed beschermen. Deze hebben vaak maar één lens, terwijl de betere skibril er twee heeft.

Bescherming tegen UV

De hoofdfunctie van een skibril is je beschermen tegen UV stralen. Binnen deze bescherming kan je kiezen tussen verschillende beschermingsfactoren: van 1 tot 4. Factor 1 is de laagste bescherming. Hierbij zal je merken dat fel zonlicht nog steeds vermoeiend is voor je ogen en daarbij ook schadelijk. De uiterste factor 4 laat daarentegen bijna geen licht door en is enkel geschikt voor heel zonnige dagen.

TIP: Ga voor jezelf na hoe veel last je van het licht hebt. Als je snel last krijgt van je ogen als de zon schijnt, is het aan te raden een goede skibril met een hogere beschermingsfactor te kiezen.

Skibril of zonnebril?

Op de pistes zie je vaak mensen met een zonnebril skiën. Biedt dit voldoende bescherming? Een skibril kan ook een zonnebril variant zijn, maar dit is een andere soort dan je normaal gesproken in de zomer draagt. Als je met een zonnebril wil skiën moet deze goed afsluiten! Als UV stralen langs het montuur toch in je ogen kunnen komen, is die bepaalde zonnebril geen goede optie. Zorg verder ook dat de zonnebril bestand is tegen licht contrast. Je zicht moet behouden blijven als zon en schaduw zich op de piste snel afwisselen.

TIP: Kies een zonnebril waarbij het montuur tegen je gezicht aankomt en de glazen tegelijkertijd je zicht niet te donker maken.

Ski zonnebril

Skigoggle: de beste bescherming

De skigoggle is de variant die je ogen het best afsluit. Er is absoluut weinig kans dat UV licht onder het montuur door komt. Heb je snel last van traanogen? Ga dan ook zeker voor een skigoggle in plaats van een zonnebril. En hou je van snelheid? Een skigoggle is dan ook de beste optie bij harde wind en kou.

Ski Goggle

Bescherming en zicht

Wanneer je op de piste je skibril even afzet, merk je snel dat je ogen geïrriteerd raken en je zicht verslechterd. Naast bescherming zorgt een skibril of skigoggle dan ook dat je een beter zicht verkrijgt. Pistes en de oneffenheden op pistes, zijn vervolgens duidelijker zichtbaar. Een skibril of skigoggle is dus niet alleen aangenaam om te dragen, het maakt wintersport ook veiliger!

Wil je je nog veiliger voelen op de piste? Neem een les of clinic voor je op skivakantie vertrekt!

Pin It on Pinterest

Share This