Weet jij wanneer de eerste stoeltjeslift is ontworpen? Of wat het snelheidsrecord van skiën is? Wij zijn uiteraard gek op winterse feiten en weetjes. Daarom hebben we een aantal wintersport weetjes op een rijtje gezet. Neem ze in je op en laat je vrienden tijdens de wintersport versteld staan van je kennis. ;-)

Wist je dat..

.. het aardoppervlak voor bijna een kwart is bedekt met sneeuw?Dit is zowel permanente sneeuw, zoals op Antarctica, als tijdelijke sneeuw.

.. skigebied Val Thorens diverse prijzen in de wacht heeft gesleept? Zo is Val Thorens 2 jaar op rij European Best Ski Resort geworden, zowel in 2013/2014 en 2014/2015! En daarnaast ook nog eens in beide jaren de prijzen France’s Best Ski Resort en World’s Best Ski Resort. Niet voor niets, 1 van onze meest populaire reisbestemmingen!

.. de grootste sneeuwval ooit viel in 1921 in Colorado? Dit immense pak sneeuw was zo’n 193 centimeter dik.

.. de Italiaan Simone Origone het snelste ter wereld is op ski’s? Begin april 2015 verbeterde hij zijn eigen record, het wereldrecord staat nu op 252.632 kilometer per uur! Zijn vorige record van 252.454 kilometer per uur reed hij in 2014. Snelheidsduivel!

.. de grootste dubbeldeks cabine, Vanoise Express, meer dan 200 personen(!) in 1 keer kan vervoeren? De rit van 1.824 meter duurt slechts 4minuten. De Vanoise Express verbind de 2 skigebieden La Plagne en Les Arcs met elkaar. En is niet alleen de grootste, maar ook de snelste gondel ter wereld.

.. de allereerste stoeltjeslift in 1937 ontworpen is door de Amerikaanse ingenieur James Curran? De ingenieur was al actief in de transport wereld. Hij werkte voor een bedrijf dat transportbanden ontwierp om bananen op schepen te laden. Daar ontstond ook het idee voor de stoeltjeslift waarbij de haken door stoeltjes werden vervangen. Voordat de lift in gebruik werd genomen, moest men de berg oplopen. Can you imagine?! Veel verder dan zo’n 500 meter hoogte kwam men dan ook niet.

.. Val Thorens de hoogstgelegen wintersportplaats in de Alpen is? Op zo’n 2300 meter hoogte ligt deze geweldige, populaire wintersportbestemming.

.. de bekendste maker van skiliften Doppelmayr is? De liftengigant zie je overal terugkomen, niet alleen in wintersportgebieden. Ook in Azië en Zuid-Amerika zijn de liften vaak te bewonderen.

Kende je deze weetjes al? Laat het ons weten als je nog meer leuke wintersport weetjes hebt!

Pin It on Pinterest

Share This