Freestyle, off-piste en toerskiën worden steeds populairder. Maar iedereen die van de pistes afwijkt, moet aandachtig zijn voor mogelijke tekenen van lawinegevaar! Wil je op een veilige manier de sneeuw in? Lees aandachtig onze tips om gevaarlijk lawineterrein te herkennen!

Kans op een lawine

Ervaren skiërs zoeken meestal steile hellingen en het gevaar op. Hellingen met de beste sneeuw zijn een echte uitdaging. Maar bij hellingen steiler dan 30 graden, kunnen er plaatlawines veroorzaakt worden waarbij een volledige sneeuwlaag naar beneden dondert. Deze lawines beginnen vaak klein en gaan met een sneeuwbaleffect het dal tegemoet. De sneeuw raast hierbij de helling af, neemt steeds meer sneeuw mee op zijn pad en verwoest alles wat hij tegenkomt. In Europa wordt lawinegevaar uitgedrukt in een lawineschaal in de cijfers 1 tot en met 5 waarbij je vanaf niveau 2 op steile stukken al kleine lawines kan veroorzaken. So beware!

Helling, temperatuur, structuur en hoeveelheid

Lawines worden vooral veroorzaakt door de hellingsgraad van de berg, de structuur van de sneeuwvlokken (nieuwe sneeuw versus oude sneeuw) en de hoeveelheid gevallen sneeuw. Maar ook specifieke weersituaties kunnen het proces bevorderen. Vooral vlak na sterke sneeuwval en bij temperaturen onder het vriespunt kan de losse nieuwe sneeuw gaan schuiven. En dit met name op steile hellingen uiteraard. Het grootste lawinegevaar kom je dan ook tegen op berghellingen tussen de 25 en 45 graden.

Verder zorgt ook een snelle opwarming tot boven het vriespunt, zoals in het voorjaar, voor smeltende en natte sneeuw. Deze sneeuw glijdt zelfs op bijna vlakke hellingen naar beneden, maar het grootste gevaar komt opnieuw voor bij steil terrein. Zodra de vers gevallen sneeuw zijn eigen gewicht niet meer kan dragen, ontstaat een lawine. Dit gebeurt vrijwel altijd plotseling en zonder een externe factor, zoals een skiër. Tot slot heeft ook de wind een invloed. Hou daarom zeker windsporen in de sneeuw in de gaten die mogelijk een lawine kunnen triggeren.

Bereid je voor op lawines!

Eerst en vooral kan je beginnen met een opleiding of cursus off-piste skiën. In Nederland kan je een cursus volgen bij het Snow Safety Center. Zo ben je verzekerd van goede basiskennis. Zorg verder dat niet buiten de piste gaat zonder de juiste kennis of neem een gecertifiseerde gids mee. En blijf natuurlijk op de hoogte van de laatste informatie over het sneeuwdek door alle lawineberichten te volgen. Trek er ook nooit alleen op uit! Zorg als laatste dat iedereen in je groep beschikt over nooduitrusting zoals warme kleding, een pieper, een schep, een sonde en een ABS (Avalanche Balloon System).

Beschik je over een smartphone? Dan is het slim om een aantal handige apps te installeren om meer te weten over berghellingen en lawinegevaar. Echt onmisbaar is de Salomon PowderQuest app van WePowder. Daarnaast zijn de volgende apps nice to have: White risk van het SLF, Mammut safety, Bergtouren Orthovox en Powfinder.

Kom je toch in een lawine terecht?

Desondanks onze tips is het mogelijk dat je toch met brute sneeuwval geconfronteerd wordt. Zoek je mede-skiërs op zodat je groep zo snel mogelijk weer compleet is. Gebruik de pieper om alle slachtoffers op te sporen en probeer je naar veilig terrein te begeven.

Lees ook >> Bescherm je ogen tijdens wintersport!

Pin It on Pinterest

Share This