Het wintersportseizoen staat voor de deur en wij kijken al uit naar onze eerste reis: de winterstarter. In afwachting van het vertrek delen we met jullie nog enkele praktische wintersport tips om de beste houding en techniek toe te passen! En vraag je je af wat nu het verschil is tussen skiën en snowboarden? Ontdek het in deze blog!

Wintersport tips: goede balans & let op je houding

Tijdens de wintersport sta je als skiër het beste lang en ontspannen op je ski’s om goede controle te behouden. Hou je handen wat gespreid voor je om mee balans te houden. Je voeten staan op heupbreedte uit elkaar. Als je goede balans hebt, kun je zonder problemen je gewicht van je dalski naar je bergski verplaatsen. Op de piste wordt je balans soms verstoord: veranderingen in de helling of bulten en putten maken je minder stabiel. Probeer altijd je lichaamszwaartepunt in je heupen te behouden. Dit doe je door constant te anticiperen op de bewegingen die je maakt! Kijk vooruit en probeer je enkels, knieën en heup licht te buigen, zodat je centraal op je voeten en ski’s staat. Hou je hoofd zoveel mogelijk op één lijn, parallel aan de piste.

Ontspan & buig door je knieën

Als snowboarder moet je zorgen dat je iets door je knieën zakt en een ontspannen houding hebt. Je evenwicht zit in je enkels en je zwaartepunt in het midden van je bord. Hou je rug en schouders recht en zorg dat ze in het verlengde van je snowboard wijzen. Richt je dus niet naar voren maar kijk enkel met je hoofd waar je naartoe wil gaan. Hoe rechter je staat, hoe meer controle.

Voorbereiding op wintersport

Wanneer je een week gaat skiën of snowboarden gebruik je spieren die de rest van het jaar vrijwel niet gebruikt worden. Het is dus belangrijk dat je jezelf goed voorbereid op wintersport! Door een paar weken voor je vertrek aan flexibiliteits- en krachttraining te doen, zul je merken dat het makkelijker is om balans te houden en sta je steviger in je boots. Ook blijf je in shape door af en toe een les of clinic te volgen!

Skiër op la Grande Motte

Juiste techniek tijdens je bochten

Tijdens het snowboarden maak je bochten door je gewicht te verplaatsen tussen je hielen en je tenen. Draai je schouders steeds in de richting naar waar je wil. Als je snowboard zich verticaal op de piste bevindt, verplaats je je gewicht naar de andere kant zodat je een mooie curve maakt. Met behulp van je benen, heupen en schouders snijd je met je bord in de sneeuw voor een backside of frontside bocht. Probeer echt te snijden in plaats van te draaien of te glijden en zorg ervoor dat je voorste been niet te stijf is!

Let op de heupbeweging

Skiërs moeten in bochten de druk iets vergroten en de ski’s draaien. Door de druk op te voeren worden de bochten ronder en beter gestuurd. Voor je de nieuwe bocht ingaat, moet je je ski’s gelijk belasten en richting het dal draaien. Ga bewust met je bovenlichaam naar het dal of buitenbocht ‘hangen’ zonder hard te duwen. Je ski’s beginnen vanzelf aan de bocht en jij moet enkel je heupbeweging aanhouden. Als je gewicht voornamelijk op je dalski steunt, moet het verlengde van je dalbeen wijzen naar je schouder die het dichtst bij de berg is.

Onderhoud je materiaal! 

Het is heel belangrijk om goed onderhouden skimateriaal te hebben! Gewaxte ski’s en borden glijden niet alleen beter, maar draaien ook makkelijker. Als de kanten goed geslepen zijn, hebben je ski’s of bord meer grip. SnowX helpt je graag met de onderhoud van jouw materiaal!

snowboarder

Skiën of snowboarden?

Wat is het moeilijkst? Wat is nu het leukst? We beginnen onze vergelijking bij het eerste moment. Skiën heb je in de eerste dagen snel onder de knie, snowboarders hebben meer tijd nodig. Aangezien beide voeten vastzitten, is het moeilijk om je evenwicht te vinden en je knieën en bovenlichaam in de juiste posities te houden. De basishandelingen bij skiën zijn sturen en remmen, waarbij je je evenwicht constant kunt corrigeren. De beginnende snowboarder gaat vaker en harder onderuit dan de beginnende skiër.

Verschil in techniek

Na de beginfase volgt de verfijning van techniek. Tijdens het snowboarden moet je je evenwicht behouden door je gewicht te verdelen tussen je hielen en je tenen. Je hebt slechts één bord waardoor het moeilijker is om bochten te maken. Wel moet je ook maar één bord onder controle houden. Als skiër heb je twee latten en twee stokken die je moet beheersen. De twee latten zorgen ervoor dat het makkelijker is om je bochten te maken. Snowboarders kunnen makkelijker tricks proberen omdat het materiaal lichter is. Na een sprong in de lucht is dan wel moeilijker om het evenwicht terug te vinden. Ski’s zijn meer gemaakt voor grotere sprongen en snel de bergen af te glijden. Op lange stukken is het moeilijker om lang snelheid te behouden met een snowboard. Als je al een tijdje kan skiën, heb je meer technieken die je kunt uitproberen.

Snelheid versus tricks

We concluderen dat de vergelijking niet voor iedereen op gaat. Probeer zelf eens een les met SnowX! Wil je leren snowboarden, dan heb je wel wat doorzettingsvermogen nodig. Vooral in het begin zul je last ondervinden. Vanaf je dit doorstaan hebt, is de techniek wel makkelijker dan bij skiën. Beide sporten hebben hun moeilijkheden en mogelijkheden! Wil je verschillende technieken leren of als snelste de piste af? Dan kun je beter gaan skiën. Hou je van een gemakkelijkere techniek en wil je tricks proberen? Kies dan voor snowboarden.

Wil je toch al skiënd de berg af? Ontdek onze 7 tips om beter te skiën!

Pin It on Pinterest

Share This